“Viatjàvem de nou a Addis Abeba per a l’adopció de la nostra segona filla. Però aquest cop tornàvem acompanyats del nostre fill. Per tal de poder entrar al país, vam anar a posar-nos les vacunes de rigor, que eren unes quantes. El metge que ens va atendre estava en una petita consulta sense finestres, ni quadres, ni prestatgeries. Era una sala freda i asèptica.

En sortir, mentre esperàvem l’ascensor, el nen es va posar a plorar. Jo el vaig abraçar pensant que era pel dolor de les injeccions, però em va mirar i em va dir:

—No és per les vacunes mama, es per aquest senyor que estava molt trist i m’ha fet pena.

Jo em sentia tan incòmode en aquell cubicle que gairebé no vaig ni veure el metge. Un home que parlava baix, no somreia i que arrossegava les paraules com si li pesessin. Un petit de vuit anys havia escanejat la seva ànima a través de la bata blanca”.

La bondat no és pot imposar. Tampoc es pot fingir. Flueix o no flueix. Si no la sentim, no la podem mostrar a les criatures. Repetir deu cops al dia “has de compartir les joguines amb el teu germà”, no ens fa bones. Ens fa pesades. Però els infants no saben el veritable sentit de la paraula perquè l’hem pervertit. “Porta’t bé, sigues bon nen”. “Dorm tota la nit, és una nena molt bona”. “És molt bon minyó, a la classe fa tot el que se li mana”. Els hi estem dient que ser bona persona és fer el que toca quan un adult diu que toca, acomplir ordres sense posar-les en qüestió o molestar el mínim possible. Ser bona és converteix en una moneda de canvi per comprar l’amor i reconeixement de l’altre. Un altre que per a una criatura està en el vèrtex de la piràmide de prioritats. Els manipulem i els confonem, i després ens fem creus que creixin amb la individualitat tatuada en el pit.

No hi ha millor manera d’educar en la bondat que viure en la pròpia pell els seus efectes.  L’agraïment de l’altre dona sentit a la seva acció. Veuen la conseqüència directe i entenen perquè allò és important per a l’altra persona. Se senten imprescindibles, orgullosos, satisfets. Però això significa que nosaltres l’hem de tenir integrada, enganxada al nostre ADN com una paparra. Comencem pel nivell 1 i poc a poc anem pujant perquè ells mateixos vulguin passar de pantalla: subjectar una porta perquè entri un repartidor carregat de caixes, collir una moneda a una senyora gran que li ha caigut, pitjar el botó de l’ascensor per obrir les portes si veiem que algú ve corrents o agafar només un llapis a IKEA perquè no en necessitem més. No es tracta d’anar a salvar balenes, sino que vegin que en qualsevol acte l’altre persona hi és present.

De la mateixa manera haurem de revisar les nostres pròpies accions. La bondat no és defineix amb aquella frase tan utilitzada “jo sóc bona persona perquè no faig mal a ningú”. La bondat no és passiva. Som bona gent perquè fem el bé, perquè malgrat el nostre enuig, ràbia o desengany amb l’altre, aquest no es converteix en una diana. I els nostres fills entren en aquest paquet. Les accions que emprenem tenen l’objectiu d’educar-los, no de revenjar-nos d’ells, ni alegrar-nos quan pateixen les conseqüències del que hagin fet. Els adults som nosaltres mal que ens pesi.

En les pel·lícules i les series tenen una molesta tendència a considerar la bondat com alguna cosa avorrida. De debó està renyida amb el risc, el riure, la creativitat o el sentit de l’humor? El lloc on hi ha més alegria per metre quadrat és en el cor d’una persona bondadosa. Les converses entre Desmond Tutu i el Dalai Lama en són una bona prova. No paren de riure. El tedi que alguns consideren que provoca la bondat, es una creença que té un origen religiós des del qual es va corrompre el sentit de la paraula. Es buscaven persones fidels, obedients, que fessin sense qüestionar ni oposar resistència. I què millor que la por a les flames de l’infern per obtenir-ho. Sembla que per ser bona persona sempre hi ha d’haver un malvat per enderrocar. Mirem amb els infants les pel·lícules, preguntem-los-hi què en pensen sobre els personatges bons, com els perceben, quins adjectius i atributs utilitzen per descriure’ls. I a partir d’aquí els hi podem donar el nostre contrast amb exemples reals.

Personalment crec que la bondat s’hauria d’incloure en el temari de les escoles de negocis. Les persones bondadoses eviten conflictes, ho fan tot més fàcil, s’enfoquen en les solucions i els acords, saben com cuidar els altres, són compassives, generen benestar. La bondat és altament efectiva i eficient. No perd el temps amb emocions que pesen perquè sempre mira endavant. Confia en els altres, no els hi té por. No hi ha res més rendible. La nostra feina és que les criatures experimentin el xut d’oxiticina que és fer el bé per si mateix, que coneguin les avantatges de la bondat de primera mà. Tinc la sort d’estar envoltada, en tots els nivells de la meva vida, de bones persones que actuen com a taca d’oli. Quan es genera bondat no es pot parar. En vols més.

Al principi es basa en un joc de reconeixement; miren el benestar que els hi provoca, la visibilitat, l’etiqueta que els hi posen com si fos una medalla digne de les olimpíades. Però a mesura que creixen van entenen la transcendència dels seus actes. Les criatures menudes acostumen a demanar diners als pares i mares quan veuen una persona pidolant al carrer. I ho fan sobretot amb aquelles amb les que estableixen algun tipus de connexió. Els meus fills etíops, per exemple, empatitzaven ràpidament amb les persones negres. Però podem anar més enllà del gest de donar unes monedes. Explicar als infants que quan ho facin, mirin la persona als ulls i les saludin mentre somriuen. Els hi hem d’ensenyar que no es tracta de donar una almoina, sino un escalf. Que tenen en la seva mà el poder de fer visible una persona. I un altre dia, d’aquests freds i plujosos, comprarem un cafè amb llet perquè li portin. I un altre els animarem a que li preguntin el nom. I arribarà el dia en que es faran grans, i no podran passar al costat de ningú que demana sense veure’l i somriure-li. La llavor de la bondat haurà germinat.

Rousseau deia que el ser humà és bo per natura. Hobbes afirmava tot el contrari. Francament no ho sé. Però el que sí sé és que la bondat és un exercici de consciència. I per a què aquesta desperti en les nostres criatures ens hem de convertir en farells. Hem de ser els millors referents que estigui a la nostra mà. Això garanteix que els nostres fills seran persones bondadoses? No, però hauran aprés a reconèixer la bondat i sempre podran escollir de nou retrobar-la dins seu.

Com va dir el savi Yoda a Star Wars:

Abandonarte la Fuerza no puede. Constante ella es. Si encontrarla no puedes, en tu interior y no fuera deberás mirar”.

 Foto gentilesa Bee Felten-Leidel en Unsplash